Voedingsanalyse die een stap verder gaat

Op de hedendaagse markt is absolute veiligheid en kwaliteit van voedingsmiddelen van het grootste belang. De normeringen in de voedingsindustrie zijn erg strikt en ook de eindklant is zich steeds meer bewust van wat hij eet. Een betrouwbare partner als LOVAP is essentieel om als fabrikant of distributiecentrum van voedingswaren aan deze kwaliteitseisen te voldoen. 

Wij behandelen alle analytische vragen op een hoogst precieze manier om te komen tot kwalitatieve en betrouwbare levensmiddelen. We denken mee en verlenen advies op maat van de sector of industrie. Onze dienstverlening omvat de analyse van alle voedings- en agroproducten, van eenvoudige tot complexe producten zoals dieetvoeding.

Ontdek onze domeinen

Onze activiteiten richten zich op diverse domeinen, gaande van voeding voor menselijke tot voeding voor dierlijke consumptie. De analyses vinden plaats in het kader van leverancierscontroles, het opstellen van productfiches, etikettering, productontwikkeling of conformiteitsonderzoek, kwaliteitscontroles en juridisch en technisch advies.

Dicht bij de klant

Onze troef is dat we dicht bij de klant staan: we denken met u mee en verlenen advies op maat van uw sector of industrie. We staan voor direct en persoonlijk contact en lichten hierbij duidelijk de interpretatie van de resultaten toe. We werken flexibel en zijn zeer reactief om de gevraagde deadlines te behartigen.

Analyse-overzicht

LOVAP voert kwaliteitscontrole’s, microbiologische en chemische analyses uit. Onderstaand overzicht geeft weer welke specifieke analyses wij kunnen toepassen op levensmiddelen. 

  • Aflatoxines (B1,B2,G1,G2)
  • Aflatoxine M
  • Ochratoxine A
  • Deoxynivalenol (DON)
  • 3-Acetyl deoxynivalenol (3-acetyl DON)
  • Fuminosine (B1,B2)
  • Toxine T-2/HT
  • Diacetoxyscirpenol (DAS)
  • Zearalenone (ZEA)
  • Citrinine
  • Alternaria toxines
  • Patuline
  • Glutenbevaende granen
  • Eieren
  • Vis
  • Pinda
  • Noten, zoals amandelen, hazelnoten,
  • walnoten, cashewnoten, pecannoten
  • paranoten, pistachenoten en macadamia
  • Soja
  • Melk, inclusief lactose
  • Schaaldieren
  • Weekdieren
  • Selderij
  • Mosterd
  • Sesamzaad
  • Sulfiet
  • Lupine
  • Animal species : (varken, rund, paard, kip,kalkoen, schaap, geit, eend, konijn)
  • Fish species : kabeljauw, zalm
  • GMO : triplescreening
  • Nitriet en nitraat
  • Zoetstoffen (cyclamaat, aspartaam, steviol, sucralose,...)
  • Polyolen (sorbitol,....)
  • Kleurstoffen
  • Bewaarmiddelen (sorbinezuur, benzoezuur,...)
  • Fosfaten
  • Glutaminezuur
  • Organische zuren
  • Antioxidanten

Multiscreening (QueChers) (GC/MSMS, LC/MSMS)

Polaire multimethode (Quppe)

Dithiocarbamaten (CS2)

Ethephon

Fosethyl-Al en phosphonic acid

Glyphosate/AMPA

Chlormequat/mepiquat

Quaternaire ammoniumverbindingen

Paraquat/diquat

Bromide

Ethyleenoxide en 2-chloroethanol

  • Bederf flora en indicatorbacteriën : totaal aeroob en anaeroob kiemgetal, lactobacillen, enterobacteriaceae, coliformen, fecale coliformen, gisten en schimmels, Pseudomonas
  • Pathogenen: Salmonella, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Eschericia coli, Clostridia, Bacillus cereus, Legionella, STEC, E.coli O157,
  • Campylobacter, Vibrio, Yersinia
  • Functionele bacteriën : Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacteriën
  • Houdbaarheidstesten
  • Hygiëne inspecties : oppervlaktebemonstering (rodac, swab, …), luchtbemonsteringen
  • Coumarine
  • Cafeine
  • Theobromine
  • Piperine
  • Vanilline/ethylvanilline
  • Peroxidegetal
  • Vrije vetzuren
  • Verzepingsgetal
  • Joodadditiegetal
  • Polaire stoffen
  • Watergehalte (Karl Fisher)
  • Etherische olien
  • As onoplosbaar in HCl
  • Totale zuurheid
  • Brix
  • TVB-N totale vluchtige basen
  • Zetmeel
  • Histamine
  • Gassamenstelling MAP-verpakking
  • Bierparameters (alcohol, stamwort, bitterheid, kleur)
  • Acrylamide
  • Polyaromatische koolwaterstoffen PAK
  • MOSH/MOAH
  • Melamine
  • Residu’s van oplosmiddelen, brandstoffen,
  • olie, chemische verontreiniging
  • Zware metalen
  • Nitriet, nitraat in groenten
  • PCB’s en dioxinen
  • Furanen
  • Ftalaten (weekmakers)
  • Bisphenol A
  • Organotinverbindingen
  • Vetzuurester van glycidyl, uitgedrukt als
  • glycidol en 3-MCPD
  • Pyrrolizidine alkaloïden
  • Erucazuur
  • Cyanide
  • BIG 8
  • Wateroplosbare vitamines (B1, B2, B3, B5, B6,B12, biotine, C)
  • Vetoplosbare vitamines (A,D,E,K)
  • Vetzuurspectrum
  • Cholesterol
  • Mineralen en sporenelementen
  • Aminozuren